Tuesday, March 26, 2013

YLE:lle palautetta kirjeenvaihdosta


Post and Chilling -blogin merkinnän innoistamana lähetin YLE:lle lyhyen mutta kohtalaisen ytimekkään palautteen koskien kirjeenvaihtoa, ja sen luultua epäsuosiota. Minua alkoi suorastaan ärsyttää, kun YLE:n kirjeenvaihtoon liittyvässä artikkelissa väitettiin kirjeenvaihdon olevan lähinnä lasten hommaa ja ettei sitä oikeastaan kukaan muu enää harrasta muuta kuin mummot, ja hekin viimeeksi sota-ajalla :D 

Vaikka YLE:n artikkeli onkin kirjoitettu jo viime kuun puolella, mielestäni sana pitäisi saada kiirimään sinne päin kirjeenvaihdon oikeasta maineesta ja asemasta Suomessa. Aloitettuani blogini kirjoittamisen olen huomannut, että meitä suomalaisia kirjeenvaihtajia on monia, mutta meillä on huono asema, ja kaikki luulevat että tämä harrastus on kuollut ja kuopattu jo vuosikymmen sitten! 
Kaupoissa on vain pölyt jäljellä hyllyillä, missä ennenvanhaan oli tapana olla pinot ihania kirjepaperisettejä. Jos saisimme sanan kuuluviin, ehkä muutkin innostuisivat ehkä taas kirjoittamaan kirjeitä(tässä olisi hyvä harrastus nykyajan elektroniikkaa ja muita sähköisiä vempeleitä palvoville lapsille!), tai jos ei innostu, niin ainakin Tiimari ynnä muut paperitarvikkeita myyvät liikkeet huomaisivat, että kirjeseteille ja muille tarvikkeille on vielä menekkiä! Kauppiaat väittävät, että kirjepaperille ei ole tarpeeksi kysyntää, mutta vähän vaikea sitä kysyntää onkin kasvattaa, kun kuluttajilla ei ole mitä ostaa (ja jos kaupasta jotain löytyykin, niin ne ovat usein lapsellisia ja liian pieniä meidän vanhempien tarpeille).

Tässä vielä palautteeni, jonka lähetin YLE:lle. Valitettavasti saatoin, hajamielinen kun olen, unohtaa kirjoittaa sähköpostiosoitteeni kokonaan siihen tarkoitettuun kentään xD Kirjoitin ehkä vain alkuosan, mutta loppu taisi unohtua kun aloin häärätä muuta :D Eli jos YLE tahtoisi jotenkin kommentoida palautettani, en tiedä onko se edes mahdollista.. :D


Haluaisin tuoda, ilmi, että toisin kuin uutisessa "Kirjepaperi, kuka sitä enää käyttää" (14.2.13) väitetään kirjeenvaihdon ja kirjepaperin tarpeen hävinneen, on meitä vielä ainakin kourallinen, jotka tätä vanhanaikaista touhua harrastavat! Tiedän muutamia suomalaisia minun ikäisiäni nuoria tyttöjä, jotka rakastavat kirjeenvaihtoa. Mielestäni paras tunne koko päivänä on se, kun kävelee postilaatikolle ja siellä odottaa ihkaoikea kirje. Minulla on ollut paljon ulkomaalaisia kirjekavereita jo useamman vuoden ajan. Kirjeenvaihto on avartanut mieltäni, olen oppinut paljon eri kulttuureista, maista ja ihmisistä, sekä oppinut englantia paljon enemmän mitä koskaan koulussa.
Ainut asia, joka harrastustoimintaa haittaa, on kirjepapereiden huono tarjonta. Kuten artikkelissanne mainitaan, tarjonta on suunnattu lähinnä lapsille. Mielestäni kirjeenvaihtoa pitäisi mainostaa taikka markkinoida jotenkin, jotta nuoret saisivat kipinän kirjoittaa!
Minulla on myös blogi(http://snailsnailsnail3.blogspot.fi/), jossa kirjoitan harrastuksestani, ja jonka kautta olen oppinut tuntemaan toisia suomalaisia (ja ulkomaalaisia) etanapostin puolesta liputtavia. 

Mitä mieltä olette palautteestani ja muutenkin kaikesta mitä kirjoitin yllä? Onko turhaa vai oletko samaa mieltä kanssani? 

6 comments:

 1. Mahtavaa, että laitoit asiaa liikkeelle eteenpäin! Mietin tässä, että asiasta voisi antaa palautetta suoraan Tiimarille ym. Hmm, pitää miettiä jos huomenna saisi aikaseks :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä idea! Varmaan minunkin kannattaisi laittaa sinnekin viestiä(ja ehkäpä myös Suomalaiselle Kirjakaupalle?), koska mitä enemmän ihmiset antavat palautetta, sitä paremmin asia huomataan ja sen eteen tehdäänkin ehkä jotain :)

   Delete
 2. Miekin laitoin YLElle palautetta :)Ois tosiaan kiva jos kirjesettejä voisi ostaa Tiimarista. Vähän tuntuu hölmöltä ostaa kaikki muu kirjeisiin liittyvä sieltä,mutta papruja ei saa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niimpä! Kirjesetit pitää lähestulkoon ostaa kaikki netistä, mutta ainakaan minusta se ei ole läheskään niin kivaa kuin ihan kaupasta osto, kun musta on ainakin kiva päästä tutkimaan niitä ihan käsillä ja valikoida parhaimmat :) Hyvä, että sinäkin laitoit palautetta menemään:)

   Delete
 3. Ehdottomasti on palaute paikallaan! Ite oon tosi huono ottamaan kantaa/antamaan palautetta yleensäkään asioihin, päässäni usein vaan mietin miten mikäkin asia on kehnosti :D Olis ollu parasta jos tohon olis saanut jonkin vastauksen vielä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. haha, noh me muut laitettiin sitten sunkin puolesta palautetta:) Vastaus olisi kiva olllut tosiaan saada, mutta ehkä YLE vastaa jollekin muulle ja saadaan sitä kautta kuulla, mitä heillä on sanottavana tähän asiaan:)

   Delete

Thank you for your comment (*´▽`*)ノ゛